ΤΕΛΛΌΓΛΕΙΟ ΊΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ – ΌΛΑ ΌΣΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΊΤΕ ΤΟΝ ΧΏΡΟ

Από Αλίκη Διακάκη

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αγίου Δημητρίου 159Α, απέναντι από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ, στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα από τους λαμπρότερους χώρους πολιτισμού της πόλης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ

Ιδρύθηκε από το ζεύγος Αλίκη και Νέστορα Τέλλογλου. Οι δύο τους κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη αντίστοιχα, όμως μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας οι οικογένειες τους ήρθαν ως πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη. Η Αλίκη παρά την μεγάλη αγάπη που είχε για την αρχιτεκτονική των εσωτερικών χώρων, ακολούθησε την ιατρική ενώ ο σύζυγος της ήταν εύπορος επιχειρηματίας. Παντρευτήκαν το 1953 και έκτοτε μοιράστηκαν το ίδιο πάθος για τη συλλογή πολύτιμων αντικειμένων και το ίδιο όραμα για τη δημιουργία ενός χώρου που θα αποτελούσε λίκνο πρωτοπορίας και έρευνας για τους επισκέπτες. Μετά το θάνατο του Νέστορα ,το 1972, δώρισαν τη συλλογή πινάκων και έργων τέχνης που είχαν δημιουργήσει καθώς και ολόκληρη τη περιουσία τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο ΧΏΡΟΣ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών εγκαινιάσθηκε το Δεκέμβριο του 1999 με την έκθεση «Συλλογές και Δωρεές». Στεγάζεται σ’ ένα μοντέρνο, εντυπωσιακό κτίριο στο βόρειο τμήμα της πανεπιστημιούπολης. Μερικοί από τους ανθρώπους που συνέβαλλαν στην δημιουργία του ήταν η Σοφία Καλαντζή, ο Γιώργος Σαββίδης, ο Διαμαντής Διαμαντής, ο Δημήτρης Τσάμης και ο Πέτρος Μολυβιάτης. Πρόκειται για ένα πλήρως εξοπλισμένο σύνολο κτιριακών δομών, το οποίο αποτελείται από το αμφιθέατρο, χωρητικότητας 170 θέσεων, όπου διοργανώνονται τακτικά σεμινάρια, διαλέξεις, μουσικές αλλά και θεατρικές εκδηλώσεις καθώς διαθέτει πιάνο αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό φωτισμού και ήχου. Υπάρχουν τρεις αίθουσες εργαστηρίων ειδικά διαμορφωμένες για μικρά και μεγάλα παιδιά, όπου διεξάγονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, στο ισόγειο, στον πρώτο όροφο και στον προαύλιο χώρο.

ΤΟ ΠΡΟΑΎΛΙΟ ΜΆΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΆΣΤΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟ ΤΜΉΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΌΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΉΣ ΣΧΟΛΉΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΠΙΣΤΌ ΑΝΤΊΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΊΟΥ ΤΟΥ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΉ ΖΟΥΑΝ ΜΊΡΟ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΔΙΑΤΗΡΕΊΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΓΙΌΡΚΑ.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ

Η βιβλιοθήκη του ιδρύματος περιλαμβάνει περίπου 22.000 τόμους, φυσικά συνεχώς εμπλουτίζεται από νέες δωρεές. Παρότι δεν είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό, υπάρχει δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης να την επισκεφθεί κάποιος ενδιαφερόμενος. Το μεγαλύτερο μέρος που βρίσκεται στην κατοχή της βιβλιοθήκης είναι δωρεά του Τώνη και της Ιωάννας Σπητέρη, του Ιωάννη Μορέλου από το αρχείο του διδάκτορος φιλοσοφίας, Γεωργίου Μορέλλου και των κληρονόμων του βυζαντινολόγου Μαρίνου Καλλιγα. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Τελλόγλειου μπορεί κανείς να βρει τον πλήρη κατάλογο των βιβλίων αλλα και των περιοδικών που είναι διαθέσιμα.

Επικοινωνήστε με τη βιβλιοθήκη καλώντας το 2310 991618 ή στέλνοντας e-mail στο libr@teloglion.gr.

ΤΑ ΕΚΘΈΜΑΤΑ

O εκθεσιακός χώρος έχει έκταση 2.500τ.μ. και βρίσκεται στον τρίτο όροφο του κτηρίου. Κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει σπουδαίες εκθέσεις από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει δημιουργίες πασίγνωστων ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα, όπως του Νικόλαου Γύζη, του Γαΐτη, του Ζογγολόπουλου, του Κόντογλου, του Χρήστου Καρρά, του Κυπραίου, του Λύτρα, του Μόραλη, του Μαλέα, του Μυταρά, του χαράκτη και ζωγράφου Ευθύμιου Παπαδημητρίου, του Παπαλουκά, του Κωνσταντίνου Παρθένη, του Εδουάρδου Σακαγιάν, του Σπηλιόπουλου, του Τσαρούχη, του Φασιανού, του Γκίκα και αμέτρητων άλλων λαμπρών ανθρώπων. Επίσης, μπορούμε να θαυμάσουμε σύγχρονα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών του εξωτερικού όπως πίνακες του Πικάσο, του Μιρό, του Σαλβαντόρ Νταλί και του Κοκόσκα καθώς και δημιουργίες των ίδιων των συλλεκτών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΆ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΑ

Αξίζει να αναφερθούν σύντομα τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που διαθέτει το μουσείο, τα οποία καλύπτουν τους τομείς των εικαστικών τεχνών και της μουσειακής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτών το Τελλόγλειο συνεργάζεται με πολλούς οργανισμούς, μουσεία και διοργανώνει εκθέσεις. Μεγάλοι και μικροί (από το προνήπιο ακόμα) μπορούν να λάβουν μέρος στα εκπαιδευτικά εργαστήρια, μερικά είναι δωρεάν και άλλα απαιτούν ένα συμβολικό ποσό. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Διαφορετικά, επικοινωνήστε με το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων τηλ.: 2310 991614, e-mail: education@teloglion.gr

ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΟ – ΑΝΦΆΝ ΓΚΑΤΈ

Το εστιατόριο του Τελλογλείου Ιδρύματος είναι ένα από τα πιο «κομψά» στη Θεσσαλονίκη με μοντέρνα αρχιτεκτονική και εξαιρετική ποιότητα φαγητού. Λειτουργεί στον πρώτο όροφο και σερβίρει ένα πεντανόστιμο μενού ελληνικής κουζίνας το οποίο έχουν επιμεληθεί ο Νίκος Νυφούδης και η ομάδα του. Κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει πως δίπλα από τον κυρίως χώρο του εστιατορίου λειτουργεί ένας χώρος δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.

Ωράριο λειτουργίας εστιατορίου: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:30 π.μ. – 3:00 π.μ. Σάββατο: 9:30 π.μ. – 4:00 π.μ. Κυριακή: 9:30 π.μ. – 2:00 π.μ.

Τους καλοκαιρινούς μήνες στον αύλειο χώρο μπορείτε να επισκεφθείτε το «EnfantGâté in Guadeloupe» με ζωηρούς ρυθμούς, τροπική ατμόσφαιρα και χαλαρή διάθεση, μας ταξιδεύει πέρα από τον μεσημβρινό στο δυτικό ημισφαίριο. Ένας εναλλακτικός και ευχάριστος τρόπος για να ξεφύγετε από την πόλη.

Φωτογραφίες: Ελένη Ασλανίδου instagram: @eleni.asl

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ

Πριν επισκεφθείτε τον χώρο του μουσείου καλό είναι να γνωρίζετε το ωράριο, τις τιμές, όπως και άλλες χρήσιμες πληροφορίες όπως:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ

Τρίτη 19:00 – 22:00 Τετάρτη 11.00-14.00 & 19.00 – 22.00
Πέμπτη 19.00 – 22.00 Παρασκευή 19.00 – 22.00 Σάββατο 11.00 – 14.00
Κυριακή & Δευτέρα – κλειστά

ΕΙΣΙΤΉΡΙΑ

Γενική είσοδος: 5 ευρώ Μειωμένο: 2,50 ευρώ • Υπάρχει δυνατότητα πλήρους ατέλειας για άτομα με αναπηρία, ανέργους, παιδιά έως 6 ετών, πολύτεκνους, φοιτητές του Αριστοτέλειου, παιδιά που ζουν σε ορφανοτροφεία και των συνοδών τους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ

Τηλ:2310 247111
E-mail:info@teloglion.gr
Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΌΤΗΤΑ


Λεωφορεία Οι γραμμές λεωφορείων που σας εξυπηρετούν: 24, 17, 37, 10, 14, 28, 27

Οι κοντινότεροι χώροι στάθμευσης είναι: Vikas Parking Διεύθυνση:
Δημ. Γούναρη 62, Θεσσαλονίκη 546 35 Τηλ.: 231 021 8719 Parking Διεύθυνση: Περίπτερο 14, Αγγελάκη 15, Θεσσαλονίκη 546 21 Τηλ.: 231 029 1561


ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ ΔΏΡΩΝ


Τρίτη 19:00 – 22:00

  • Εντός του Ιδρύματος, στο ισόγειο, θα βρείτε μια πληθώρα βιβλίων σχετικών με την τέχνη, όπως και άλλα προϊόντα εμπνευσμένα από τα εκθέματα.
  • Το Μικρό Τελλόγλειο: βρίσκεται σε άλλη διεύθυνση και εκεί μπορείτε να αγοράσετε πιο ενναλακτικά προϊόντα σκέτα έργα τέχνης!

Διεύθυνση: Καρόλου Ντηλ 32, 546 32, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 224785

Ε-mail: mikroteloglio@teloglion.gr


 

Μοιραστείτε το

icon icon icon icon

Δημοσιεύσεις προβολών:

ΑφΗστε Ενα ΣχΟλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχόλια